Piparkoogitaigna põhiretsept
500g siirupit
150g suhkrut
2tl kaneeli
1tl nelki
1-2sl riivitud sidruni või apelsinikoort
150-200g margariini
2 muna
1-1,2kg jahu
1tl söögisoodat
1tl küpsetuspulbrit
Kaneeli, nelgi ja sidruni/apelsinikoore asemel võib kasutada ka piparkoogimaitseainet.
Siirup kuumutatakse koos suhkru ja rasvainega. Pooljahtunud siirupile lisatakse maitseained ja lastakse jahtuda. Siis lisatakse lahtiklopitud munad ja jahu koos söögisooda ja küpsetuspulbriga. Segatakse sile taigen ja pannakse jahedasse kohta seisma.
Jahu oleks mõistlik vähe haaval lisada (täna läks jahu pisut alla 1kg). Mina panin taigna peale valmimist toidukilesse, sest külmas läheb taigen kõvaks.
Suhkrusiirup
500g suhkrusiirupi jaoks arvestatakse 400g suhkrut ja 1,5dl kuuma vett. Pool suhkrukogusest pannakse teras- või malmpannile ja lisatakse 0,5dl vett, siis ei teki pruunistamisel suhkrutombukesi. Suhkur pruunistatakse võrdlemisi tumedaks (kuni see hakkab kergelt suitsema), siis lisatakse kuum vesi, ülejäänud suhkur ja keedetakse paraja paksusega venivaks siirupiks.
NB! Vett suitsevale suhkrule lisada HÄSTI ettevaatlikult. Vee lisamisel hakkab segu hoogsalt mulisema!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home